Gratis intake

Specialist in 3D implantologie

Moderne behandelmethoden

Behandeling onder narcose is mogelijk

Uw wens staat centraal

Antrumperforatie

Antrumperforatie bij Tandheelkunde Oss

Het bot boven de wortels van de tanden of kiezen in de bovenkaak kan heel dun zijn. Daardoor kan soms door het trekken van een tand of kies een opening ontstaan, die een verbinding vormt tussen neusbijholte en de mondholte, dit heet antrumperforatie. Door deze opening kan speeksel in de neusbijholte komen. De kans is dan groot, dat door bacteriën in het speeksel een ontsteking van de neusbijholte ontstaat. Hierom wordt de opening tussen de neusbijholte en de mondholte gesloten, om het gat te kunnen sluiten hebben wij uw tandvlees losgemaakt en over het gat dicht gehecht, de genezing duurt ongeveer tien dagen.

Maak vrijblijvend een afspraak

Neem vrijblijvend contact op met een van onze medewerkers.

Contact opnemen

Wat te doen bij een antrumperforatie?

Zolang het tandvlees nog niet is genezen moet u grote verschillen in luchtdruk tussen mond en neus vermijden. Dit doet u door de eerst tien dagen na de behandeling:

  • De neus niet te snuiten, alleen afvegen. Wel mag u de neus ophalen.
  • Als u moet niezen, de mond wijd open houden.
  • Geen blaas instrument bespelen.
  • Voorkom zover mogelijk dat u kou vat en neusverkouden wordt.
  • Niet roken.
  • De eerste twee dagen niet in de zon zitten of onder de zonnebank gaan.
  • Geen limonade drinken met een rietje.
  • Geen zware dingen tillen en niet bukken.

Bloedverlies

De eerste dagen kunt u wat bloed verliezen bij de wond of uit het neusgat aan de kant waar de kies is getrokken. Dit is niet verontrustend. Tenzij het een heftige bloeding is. Dan verzoeken wij u contact op te nemen met ons.

Pijnklachten antrumperforatie

Bij pijnklachten als gevolg van antrumperforatie kunt u gebruikmaken van paracetamol of een pijnstiller die door ons is voorgeschreven.

Paracetamol is een veelgebruikt pijnstillend middel dat vaak wordt aanbevolen voor milde tot matige pijnklachten. Het kan helpen om de pijn veroorzaakt door antrumperforatie tijdelijk te verlichten. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen, zoals aangegeven op de verpakking of zoals voorgeschreven door uw tandarts of zorgverlener.

Indien nodig kan uw tandarts ook een specifieke pijnstiller voorschrijven die geschikt is voor uw situatie en de ernst van de pijn. Volg altijd de instructies van uw tandarts met betrekking tot het gebruik van voorgeschreven medicijnen nauwgezet op.

Koorts

Indien u tijdens of na de eerste dag van de ingreep:

  • Hoge koorts krijgt (39 – 40 graden Celsius);
  • De zwelling aan de wang grote afmetingen aanneemt;
  • Er heftige pijnklachten optreden.
  • Er viezigheid uit de neus komt.
  • U merkt dat er lucht of vloeistof van de mond de neus inkomt.

Neem dan contact op!

Zwelling

Uw wang of lip kan behoorlijk opzwellen. Deze zwelling bereikt meestal zijn hoogtepunt na ongeveer twee tot drie dagen. Daarna zal de zwelling langzaam afnemen. Het is niet nodig om u zorgen te maken over de zwelling, aangezien dit een normaal gevolg is van de ingreep.

U kunt de zwelling beperken door gebruik te maken van het koelpak dat wij u hebben meegegeven. Het koelen van het getroffen gebied kan helpen om de zwelling te verminderen en eventuele pijn te verlichten. Zorg ervoor dat u het koelpak volgens de instructies gebruikt, meestal gedurende korte periodes met pauzes ertussen om bevriezing van de huid te voorkomen.

Bovendien kunt u overwegen om de eerste twee nachten met een extra hoofdkussen te slapen. Hierdoor kan het bovenlichaam iets omhoog worden gehouden, wat kan helpen om de zwelling te verminderen.

Hechtingen

De hechtingen moeten na 14 dagen worden verwijderd. Dit is meestal onderdeel van het herstelproces na een ingreep of operatie om ervoor te zorgen dat de wond goed geneest.

Mondhygiëne bij antrumperforatie

Het is van het grootst belang om uw mond zo schoon mogelijk te houden. Dit doet u door ook aan de behandelde zijde regelmatig de tanden te poetsen met een tandenborstel en tandpasta. Daarnaast moet u gedurende een paar dagen spoelen met chloorhexidine (Parodontax® of Gum Gingidex®) u mag pas 24u na de behandeling gaan spoelen!

Veelgestelde vragen

  • Wat is antrumperforatie?

    Antrumperforatie is als er per ongeluk een gaatje ontstaat tussen je mond en een van je bovenste neusholtes (de maxillaire sinus). Normaal gesproken moeten deze twee gebieden gescheiden blijven, maar soms kan er een opening ontstaan.

  • Wat veroorzaakt antrumperforatie?

    Antrumperforaties kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder tandheelkundige ingrepen, trauma aan de bovenkaak, infecties of andere aandoeningen die de dunne wand tussen de mondholte en de sinus aantasten.

  • Is antrumperforatie gevaarlijk?

    Hoewel antrumperforatie ongemak kan veroorzaken, is het meestal niet levensbedreigend. Het kan echter tot problemen leiden als het niet wordt behandeld, zoals infecties.

Neem contact op!

    Wil je niets missen van Tandheelkunde Oss?

    Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief

    » Aanmelden nieuwsbrief