Parodontologie
Parodontologie bij Tandheelkunde Oss
Gezond tandvlees heeft een roze kleur en ligt stevig om de tanden en kiezen. Is het tandvlees echter ontstoken, dan kan het gaan bloeden bij het poetsen of het eten. Ook kan het tandvlees rood, slap en gezwollen zijn. Over het algemeen veroorzaakt ontstoken tandvlees geen schade aan het tandvlees zelf of het kaakbot. Bij een beperkte groep mensen is dit op den duur wel het geval; we spreken dan van parodontitis. Parodontologie Oss richt zich op de steunweefsels van tanden en kiezen. Een laser tandvleesbehandeling Oss bij Tandheelkunde Oss kan dit probleem verhelpen. Dit is een nagenoeg pijnloze methode waar wij veel ervaring mee hebben.
Neem vrijblijvend contact op met een van onze medewerkers.
Contact opnemenOorzaak parodontitis
De oorzaak van parodontitis ligt in het feit dat veel mensen tandplaque niet goed verwijderen. Tandplaque is een laagje bacteriën dat zich hecht op tanden en kiezen. Bij parodontitis laat het tandvlees los van tanden en kiezen. De pocket, de smalle ruimte tussen tandvlees en tand of kies, wordt daardoor dieper. Hier vormt zich (wederom) een laagje tandplaque en vaak ook tandsteen. Uiteindelijk veroorzaakt dit de afbraak van het kaakbot, waardoor tanden en kiezen los komen te staan en tenslotte uitvallen.
Parodontitis behandeling
In onze kliniek kunnen wij, aan de hand van een pocketsonde en röntgenfoto’s, met zekerheid vaststellen of u parodontitis heeft. Door middel van een uitgebreide gebitsreiniging wordt de tandplaque en tandsteen verwijderd met EMS Airflow Master in het zichtbare gebied. Na het bepalen van de pocketdiepte starten we de initiële therapie. Een laserbehandeling Oss is hiervoor een zeer doeltreffende en bovendien (nagenoeg) pijnloze methode, parodontologie Oss helpt hierbij.
Parodontitis laserbehandeling
De laser herkent zelf het tandsteen en beschadigt geen kronen en vullingen. De behandeling kan in één zitting worden uitgevoerd. Verdoven is mogelijk, maar niet noodzakelijk. Door de werking van de laser worden tevens de bacteriën voor een groot deel gedood.
Wanneer de 1e parodontitis behandeling onvoldoende resultaat geeft kunnen we op een later tijdstip, met een zogenoemde diodelaser, fotodynamische therapie uitvoeren; de bacteriën in de pockets worden effectief gedood.
Parodontitis overige behandelingen
Bij zeer ernstige parodontitis kan een operatieve parodontitis behandeling of antibiotica een oplossing zijn. Als uw mondhygiëne goed is, zal het tandvlees genezen en volledig vasthechten aan de tanden en kiezen. Bloedend tandvlees en mogelijke zwellingen zullen dan ook snel verdwijnen. Door een goede, dagelijkse mondhygiëne kunt u voorkomen dat er opnieuw parodontitis ontstaat. Het spoelen met chloorhexidine 0,06% en het gebruik van een monddouche zijn daarbij de voorwaarden.
Waarschuwing
Lang niet alle mensen die tandvleesontsteking hebben, krijgen ook parodontitis. Wees echter gewaarschuwd als:
- Het tandvlees bloedt bij het tandenpoetsen of het eten van harde dingen, zoals appels;
- Het tandvlees gevoelig of pijnlijk is bij het tandenpoetsen;
- Terugtrekkend tandvlees, waardoor het lijkt of de gebitselementen langer worden;
- De stand van een of meer tanden vanzelf verandert;
- Gebitselementen los gaan staan;
- U last hebt van een vieze smaak;
- U last hebt van een ‘slechte adem’.
Veelgestelde vragen
- Kan parodontitis genezen?
Parodontitis is te genezen maar iemand die parodontitis heeft gehad blijft levenslang kwetsbaar. De kans hierop wordt verminderd door een goede mondhygiëne en regelmatig bezoek aan de mondhygiënist. Parodontitis is iets wat men moet blijven behandelen. Kaakbot dat is verdwenen door de parodontitis komt niet meer terug.
- Hoe merk je dat je parodontitis hebt?
Als je tandvlees rood, slap en gezwollen is, bloedend tandvlees bij het poetsen of eten en terugtrekkend tandvlees. Een vieze smaak of een slechte adem kunnen ook duiden op parodontitis. Parodontitis geeft bijna nooit pijnklachten.
- Hoe gevaarlijk is parodontitis?
Als het tandvlees ver is teruggetrokken, kan dat een lelijk gezicht zijn. Doordat bij terugtrekkend tandvlees de wortels gedeeltelijk bloot komen te liggen, kunnen de tanden en kiezen ook erg gevoelig zijn bij het poetsen, warme, koude, zoete of zure dranken en spijzen. Eenmaal verdwenen/afgebroken kaakbot kan zich niet herstellen. Uiteindelijk kan er door parodontitis zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen los gaan staan en tenslotte uitvallen.
- Wat zijn de risicogroepen voor parodontitis?
Het is bewezen dat sommige mensen meer aanleg hebben voor parodontitis dan andere. Vaak blijken bepaalde bacteriën hierbij een belangrijke rol te spelen. Een aantal groepen loopt extra risico:
- Rokers: bij rokers komt parodontitis vaker voor dan bij niet-rokers. Bovendien is de ernst van parodontitis bij rokers groter. Ook reageren rokers minder goed op de behandeling van parodontitis.
- Diabetes: ook diabetes (en dan vooral de niet goed ingestelde diabetes) geeft een verhoogde kans op het ontstaan van parodontitis. Ook is door diabetes de kans op het ontstaan van abcessen bij parodontitis groter.
- Stress: psychische stress kan de afweer van het lichaam onderdrukken. Daardoor neemt de kans op het ontstaan van parodontitis toe en kunnen de nadelige gevolgen van parodontitis groter zijn.
Ook zwangerschap, verschillende systemische ziekten en medicijngebruik kunnen invloed hebben op parodontitis. Daarom is het belangrijk dat je tandarts en mondhygiënist op de hoogte zijn (en blijven) van je gezondheid.
- Wat is de oorzaak van parodontitis?
Parodontitis wordt veroorzaakt door bacteriën. Die bacteriën zitten in tandplak. Wanneer die niet verwijderd wordt, bijvoorbeeld door te poetsen en tussen de tanden en kiezen te stokeren, kan de tandplak onder invloed van stoffen in het speeksel verkalken tot tandsteen dat stevig vastzit aan de tanden en kiezen. Hierop wordt weer een nieuw laagje plak gevormd etc.
Een tandvleesontsteking kan zich in de diepte uitbreiden naar het kaakbot rondom de tanden en kiezen. Het tandvlees laat daardoor los van de tanden en kiezen. In de ruimte (de pocket) die zo ontstaat tussen het tandvlees en de tanden en kiezen, vormt zich weer tandplak. Door deze tandplak verplaatst de ontsteking zich nog verder in de diepte. De vezels gaan door de ontsteking kapot en het kaakbot wordt afgebroken. Hierdoor worden de pockets dieper. In de verdiepte pockets verkalkt de tandplak gedeeltelijk tot tandsteen. Deze voortschrijdende ontsteking met afbraak van vezels en kaakbot heet parodontitis.
- Is parodontitis besmettelijk?
In feite is het overdragen van bacteriën. Door het uitwisselen van speeksel, kunnen de bacteriën uit uw mond bij een ander terechtkomen. Ondanks dat deze bacteriën zich verspreiden is een tandvleesontsteking meestal niet besmettelijk.
Wanneer de ontvanger van de bacterie een goede afweer heeft dan zal deze zeker geen tandvleesontsteking krijgen. Maar wanneer de afweer slecht is en de mondhygiëne onvoldoende is, dan kan er wel een ontsteking van het tandvlees ontstaan.
- Wat kost een parodontitis behandeling?
Dit is geheel afhankelijk van de situatie, voor het maken van een kostenbegroting zullen we eerst een mondonderzoek moeten uitvoeren zodat we een behandelplan kunnen opstellen. Aan de hand van dit behandelplan kan een kostenbegroting worden gemaakt.
Behandeling ontstoken tandvlees
Parodontitis zelf behandelen? Een beginnende tandvleesontsteking kun je veelal zelf behandelen, wanneer er sprake is van parodontitis raden we aan een afspraak met de tandarts te maken.
Parodontitis gevolgen
We spreken van parodontitis wanneer het ontstoken tandvlees voor schade aan het tandvlees of het kaakbot veroorzaakt. Een grote oorzaak hiervan is dat mensen tandplaque niet goed zelf kunnen verwijderen. In het ergste geval komen tanden en kiezen los te staan waardoor deze uiteindelijk uitvallen. Ontstoken tandvlees genezen? Tandheelkunde Oss voert graag de Parodontologie Oss behandeling voor u uit. Benieuwd naar de behandeling tandvlees laseren? Neem contact met ons op en maak een afspraak.
Laserbehandeling Oss
Wanneer ontstoken tandvlees voor schade zorgt aan het tandvlees of kaakbot spreken wij van parodontitis. Laat ontstoken tandvlees behandelen bij Tandheelkunde Oss met een laserbehandeling. Tijdens een Laserbehandeling Oss zal tandplaque en tandsteen verwijderd worden. Dankzij een laser is de parodontitis behandeling doeltreffend en bovendien pijnloos. Benieuwd of een laserbehandeling ook voor u geldt? Neem dan contact met ons op en maak een afspraak.