Hoe gebruiken wij uw BSN?
Burgerservicenummer (BSN) in de tandartspraktijk
Organisaties buiten de overheid mogen je BSN alleen gebruiken als dit in een specifieke wet is bepaald. En alleen voor het specifieke doel dat in de wet staat omschreven. Een zorgverlener (zoals je tandarts) is bijvoorbeeld verplicht je BSN voor een aantal doelen te gebruiken. Dat staat in de Wet gebruik burgerservicenummer in de zorg.
Mag een zorgverlener mijn BSN opslaan als ik mij inschrijf als patiënt?
Ja, dat mag. Zorgverleners zijn wettelijk verplicht het burgerservicenummer (BSN) te gebruiken. Bijvoorbeeld voor het uitwisselen van je gegevens met andere zorgverleners en met zorgverzekeraars. Dat betekent dat bijvoorbeeld je tandarts, huisarts, apotheek en ziekenhuis je BSN vastleggen in hun administratie.
Controle BSN
Voordat zorgverleners je BSN mogen gebruiken in hun administratie, moeten zij controleren of jij degene bent die hoort bij het BSN. De zorgverlener controleert dit aan de hand van je identiteitsbewijs.
Identificatieplicht in de zorg
Ontvang je medische zorg, dan moet je je kunnen identificeren met een geldig identiteitsbewijs. Je zorgverlener mag een aantal gegevens van je identiteitsbewijs overnemen. Een kopie of scan maken mag niet.